Zingeving als therapeutisch principe

Zingeving en zinbeleving zijn voor volwassen noodzakelijke ingrediënten voor enthousiasme en een duurzame geluksbeleving. Een gebrek aan zingeving kan leiden tot een levenslang zoeken naar vluchtig plezier en genot. Dit genot wordt vaak verward met geluk. In dit spanningsveld situeren zich veel van de moeilijkheden die mensen aanzetten tot het zoeken van psychologische hulp en begeleiding. Vele patiënten die zich bij psychologen en therapeuten aanmelden, lijden dan ook niet zozeer aan psychische of psychiatrische problemen, maar worstelen met levensproblemen, problemen met het zinvol invullen van de existentie, existentiële problemen. De vraag naar zingeving zelf wordt overigens al te vaak verward met de vraag naar ‘goed voelen’.

Patiënten met een als depressief gekenmerkt gedrag stellen steeds weer de vraag naar de zin van het leven. Het doen van ‘leuke’ en ‘fijne’ dingen kan wel op een antwoord lijken en kan de vraag zelfs tijdelijk naar de achtergrond doen verdwijnen, maar biedt geen blijvend antwoord. Zingeving is nu eenmaal geen wetenschappelijk te beantwoorden vraag waarop een onweerlegbaar en blijvend antwoord kan worden gegeven. Toch is dit een essentiële vraag voor al wie te maken heeft met het begeleiden van mensen met levensvragen.

Het opzet van deze training is een gezamenlijke reflectie over deze problematiek evenals het inoefenen en evalueren van mogelijke benaderingen.

BEGELEIDER
Gerbert Bakx

WANNEER?
2 donderdagen
23 en 30 november 2017
telkens van 10u00 tot 17u00u (1 uur lunchpauze).

Prijs
195 euro
(voorschot 50 euro – tevens annuleringsvergoeding –
+ 145 euro ten laatste 2 weken voor aanvang)

Voor studenten van de I.V.-opleiding en geregistreerde I.V.-therapeuten:
160 euro
(voorschot 50 euro – tevens annuleringsvergoeding-
+ 110 euro ten laatste 2 weken voor aanvang)

(betaal met kmo-portefeuille en krijg 40% korting als zelfstandige)

Deze opleiding is volzet. U kunt zich inschrijven op de wachtlijst via onderstaande link.