Gespecialiseerde jaaropleiding kindertherapie (WACHTLIJST)

“IT IS EASIER TO BUILD UP A CHILD THAN TO REPAIR BROKEN ADULTS.” – FREDERICK DOUGLASS

Ieder kind, iedere jongere, ieder gezin is uniek. In hun uniek zijn, lopen ze soms ook vast in overweldigende emoties of angsten, trekken ze zich terug in zichzelf, … Veel methodieken in de begeleiding van volwassenen zijn minder of niet bruikbaar in het werken met kinderen. Zij vragen vaak een andere taal, een doe-taal, een voel-taal, een speeltaal, een woordeloze taal, …

In deze integratieve procesgerichte jaartraining zoeken we naar manieren om het zelfhelend vermogen van kinderen terug aan te wakkeren zodat het gezonde innerlijke kind meer draagkracht kan bieden aan het gekwetste stuk. Omdat kinderen ingebed leven in een context komt ook het spreken en begeleiden met ouders en het bouwen van een samenwerkingsrelatie aan bod.

Vanuit verschillende therapeutische invalshoeken bieden we, onder andere, creatieve technieken aan om af te stemmen op het unieke van het kind/gezin. Geruggensteund door theoretische modellen ligt de nadruk  op het ervaren en het integreren van een goede grondhouding. In deze opleiding word je uitgedaagd om de innerlijke therapeut te verbinden met het speelse en onderzoekende stuk in jezelf.

Thema’s die onder andere aan bod komen:

  • Ik en mijn verleden: trauma, verlies, angsten, hechting, …
  • Ik en mijn omgeving: grenzen, sociale vaardigheden, (v)echtscheiding, kind-oudergesprekken, hulpbronnen
  • Ik en mijn lichaam: angsten, trauma, grenzen, spanning-ontspanning, eigenwaarde
  • Ik en mijn toekomst: dromen en verlangen, plannen, …

WERKVORMEN

Naast het aanreiken van de theoretische achtergrond bieden we onder andere de volgende werkvormen aan: tekenen, schilderen , bewegingsexpressie, ademhaling – en ontspanningsoefeningen, visualisaties, lichaamsgericht werken, oplossingsgerichte oefeningen, verhalen, drama, symboolcommunicatie, ….

DOELGROEP
Deze jaaropleiding richt zich tot psychologen, (psycho-)therapeuten, psychiaters en orthopedagogen die kinderen en tieners individueel of in groep begeleiden. Wie voor deze jaaropleiding wil inschrijven en geen therapeutische vooropleiding of eigen praktijkervaring van minimum vijf jaar heeft, bevelen wij warm aan om de basismodule de therapeutische werkrelatie te volgen.

De docenten hebben steeds het laatste woord over of de achtergrond en beroepservaring van de potentiële deelnemer voldoende is voor deelname.

DOCENTE
Katrien Cassiers

Gastdocenten:
Kirsten Mintjens

Jürgen Peeters

Maia Van Landeghem

PRIJS
Zonder basismodule

1700 euro
Met basismodule
1900 euro
Lees hier meer over de basismodule.

Betaal met KMO-portefeuille

WAAR
Educatieve Academie vzw
Patriottenstraat 35
2600 Berchem

WANNEER
17 maandagen

14 september 2020, 5 oktober 2020, 26 oktober 2020, 9 november 2020, 23 november 2020, 7 december 2020, 14 december 2020, 11 januari 2021, 25 januari 2021, 8 februari 2021, 22 februari 2021, 8 maart 2021, 29 maart 2021, 26 april 2021, 3 mei 2021, 17 mei 2021, 7 juni 2021

Telkens van 10u tot 17u met één uur middagpauze.

Deze opleiding komt in het schooljaar 2020-2021 in aanmerking voor het Vlaams Opleidingsverlof (voor mensen die in Vlaanderen werken) en voor Betaald Educatief Verlof (voor mensen die in Brussel en Wallonië werken).  

DEZE OPLEIDING IS VOLZET. U KUNT ZICH INSCHRIJVEN OP DE WACHTLIJST VIA ONDERSTAANDE LINK.