Veiligheid in de (therapeutische) begeleidingsrelatie, een lichaams- en ervaringsgerichte verkenning

Ons lijf, meer bepaald ons autonoom zenuwstelsel, scant voortdurend of het veilig is of niet. Dat doet het vanzelf. Als het veilig is, zijn we in staat om te verbinden met onszelf en anderen. Is het niet veilig, dan wordt ons lichaam pijlsnel geactiveerd om te overleven en zijn we niet meer in staat om veilige verbindingen aan te gaan.

Deze scan speelt zich af ook af in de therapeutische relatie, op een onderbewust niveau.

Wanneer we veilig kunnen verbinden met de ander, zijn we ook beter in staat om goed te verbinden met de onszelf, zijn we opener, socialer en in een optimale staat om te leren, te groeien en te integreren. Dit principe kunnen we zeer gericht inzetten in relatie met onze cliënt.

In deze tweedaagse zoomen we in op de non-verbale, onderbewuste en vaak zeer subtiele processen die zich afspelen tussen jou en je cliënt, terwijl je soms andere dingen aan het doen bent in de therapeutische sessie. Aan de hand van actieve en interactieve oefeningen rond lichaamstaal, oogcontact, stem en klank, gronding, ademhaling en intuïtie komen we tot een integratieve bewustwording van deze processen van veiligheid.

Deze training geeft je concrete handvaten om steviger en bewuster verankerd te zijn met jezelf in de begeleidingsrelatie en zo ook beter en gerichter aan te sluiten bij de (impliciete) hulpvraag van de cliënt.

Als theoretische kaders gebruiken we voornamelijk de Polyvagaaltheorie van Stephen Porges en The Window of Tolerance van Dan Siegel.

Er is ruimte voor vragen en het delen van eigen professionele ervaringen.

Draag gemakkelijk zittende kledij voor deze training. We werken op blote voeten of sokken.

BEGELEIDER
Ludwina Degryse

WANNEER
2 donderdagen
28 april en 5 mei 2022
telkens van 10u00 tot 17u00 (1 uur lunchpauze)

CORONA – Al onze opleidingen gaan normaal gezien ‘live’ door in de gebouwen van de Educatieve Academie. De lesvorm kan echter aangepast worden ifv de door de regering opgelegde coronarichtlijnen. Sommige trainingen gaan dan online, vinden in kleinere groepen of een groter leslokaal plaats. Uitzonderlijk kan een training naar een latere datum verplaatst worden. Deelnemers worden hiervan tijdig op de hoogte gebracht.

Prijs
205 euro
(voorschot 50 euro –
+ 155 euro ten laatste 2 weken voor aanvang)

Voor studenten van de I.V.-opleiding en geregistreerde I.V.-therapeuten:
170 euro
(voorschot 50 euro –
+ 120 euro ten laatste 2 weken voor aanvang)

SCHRIJF JE IN VOOR DEZE OPLEIDING VIA ONDERSTAANDE LINK.