EXPO ‘Mawaa’ van Rune Tuerlinckx

Van de krokus- tot aan de Paasvakantie verwelkomt de Educatieve Academie ‘Mawaa’, de eerste fototentoonstelling van beeldhouwer Rune Tuerlinckx. Zijn  ingetogen werk nodigt ons uit om achter het beeld te kijken. We laten de kunstenaar aan het woord.

Onderaan dit bericht vind je data en uren van vernissage en finissage, en ook een link naar een artikel dat nav deze expo in Interactief 92 – maart 2022 verscheen.

“Als beeldhouwer navigeer ik.
Sculpturen nodigen uit om (er) rond te wandelen. Door het voortdurende heen en weer bewegen tussen ontelbare perspectieven, het aannemen van verschillende vormen, probeer ik het silhouet van een mogelijk bestaan vast te leggen.
Langzaamaan. Druppelsgewijs.

Op zoek naar een alternatief voor de onmogelijk gemaakte vlucht, weg van de stad en alles wat modern is, worden we gedwongen onze fantasie tussen de straatstenen te herkennen; de plekken waar verval een balans schept tussen natuur en stad, de barsten in onze gebouwde wereld.
Uiteindelijk is er helemaal niet zoiets als het onderscheid dat we willen aanbrengen tussen onszelf en de natuurlijke wereld. De mens is deel van een biologisch systeem, de strijd tussen mens en natuur bestaat niet buiten de ruïnes die onze vervallen waarden zijn.
Mijn werken zijn voorstellen voor een ander landschapstype.
Tegelijkertijd is het een poging om de toeschouwer een blik achter de gordijnen van onze sterk geformatteerde habitat te geven; de plek waarin het romantische gevoel nog mogelijk is; een vlucht als ontdekkingsreis in de gelaagdheid die we, wanneer we onze blik bijstellen, in de bebouwde kom en aan haar rafelranden vinden.
Het puin in mijn omgeving werpt vragen op naar echtheid, constante transformatie, mijn beleving van een mannelijk lichaam en deze waarneming die daarin huist.
Elk verhaal kan alleen verteld worden met behulp van spelers.
Door het omarmen van een animistische visie, krijgen alle spelers waar ik mee samenwerk een stem. Ze stellen hun voorwaarden en verlangens. Ze laten me keuzes; materialen bevragen mij minstens zo veel als ik hen.
Zo komt er uiteindelijk iets tot stand, gevormd door alles dat heel erg leeft.

Intuïtie laat me zien wat ik niet kan bedenken.
Ik laat me leiden door de muziek van mijn vrienden, de verhalen van mijn geliefden. Het begin van het werk ligt bij wat is gegeven. Deze rauwe elementen zijn als geschenken; dingen die ik vind op straat, in woorden die half begraven liggen op hopen en verstopt in containers, tussen de regels in boeken, dingen die me roepen, mijn aandacht vangen.
Ze verschijnen en keren terug tot hun aanwezigheid niet meer valt te ontkennen, ik benader ze omdat ze me daartoe verleiden of overhalen. Deze dingen zijn wild, ze raken hele oude gevoelens van lichamelijkheid en (dis)comfort, dragen resonerende echo’s van archetypen die ik opspoor. Het is mijn doel om ze te versterken, als een geleider.”

Praktisch:
Volg je les op de EA? Dan kan je ‘Mawaa’ doorlopend tijdens de lespauzes bewonderen van 22/2 tot 14/4, telkens tussen 10u en 17u.
Ben je geen EA-student? Dan ben je welkom op een van de twee kijkdagen waarop de kunstenaar zelf aanwezig is.

  • Vernissage op vrijdag 11/3 om 19u.
  • Finissage op donderdag14/4 om 14u.

Lees hieronder het artikel in Interactief 92 van maart 2022. (klik op de afbeelding).