Kladblok met Verbannen Woorden

Kladblok met Verbannen Woorden, het romandebuut van Hilde Vleugels, verscheen in december 2012, en vond intussen reeds zijn weg naar vele geboeide lezers. U vindt het boek in de betere boekhandel, of via bol.com.

Nadat Krist’l Engelen, midden jaren tachtig, brallend door de politie van het dak van de Antwerpse Hoge School voor Expressie is gehaald, vertrekt zij halsoverkop naar Sicilië. In Catania doolt ze als Cassandra over de Via Etnea en communiceert ze door middel van Italiaanse woorden en uitdrukkingen die ze op bierviltjes heeft geschreven: NON CAPISCO (ik begrijp het niet), NON DISTURBARE (niet storen) of ANDATE VIA (hoepel op). Het bundeltje dat ze bij zich heeft, verpakt in krantenpapier met haar foto erop, wil ze in Necropoli de Pantalica, de dodenstad, begraven.

 

Geleidelijk aan ontrolt zich het verhaal van Krist’l, wat er voorafging aan haar vlucht naar Sicilië. Gebeurtenissen die zich grotendeels in Antwerpen hebben afgespeeld met de Sinksenfoor (de grootste kermis van Antwerpen) op de achtergrond: Allez, allez, allez Roulez! Altijd prijs, altijd gewonnen! Net als in ‘Zes personages op zoek naar een auteur’, een toneelstuk van Luigi Pirandello waarvan Krist’l het tekstboekje overal met zich meedraagt, zijn de ‘spelers’ in deze roman op zoek naar een verhouding tot de tragiek van het bestaan en antwoorden op eigentijdse en universele levensvragen.

Kladblok met Verbannen Woorden leest als een schitterende film.