EXPO ‘De natuur als vertrekpunt’ van Jeannette van Hoek

UPDATE:  Met spijt in het hart dienen we omwille van corona de Kijkdag op zondag 9 januari van deze expo uit te stellen.
Het goede nieuws is echter dat (1) we de expo zullen verlengen tot 13 februari en (2) er een nieuw Kijkmoment op zondag 6 februari plaatsvindt. Je bent van harte welkom op 6 februari van 12u30 t.e.m. 15u30. Jeannette zal dan zelf ook aanwezig zijn zodat je met haar in dialoog kunt gaan over haar kleurrijke, abstracte landschappen!

Van 15 november 2021 tot 13 februari 2022 kan je in de gebouwen van de Educatieve Academie de sfeerrijke abstracte landschappen van onze gastdocente Jeannette van Hoek bewonderen.
Wil je haar dieplagige acryl-schilderijen in alle rust en van dichtbij bekijken? Kruis dan zondag 9 januari aan voor een kijkdag!

Nuttig om weten: Jeannette heeft beslist om 10% van de verkoop van haar schilderijen aan TOUW te schenken. Touw is een initiatief van de Educatieve Academie dat kosteloze therapie aanbiedt aan volwassenen voor wie de financiële drempel te hoog is. Touw werkt enkel met vrijwillige psychotherapeuten. Meer info over Touw vind je hier.

We laten Jeannette hieronder graag zelf aan het woord:

‘Een landschap zal veranderen afhankelijk van de stemming van degene die het aanschouwt en om dat landschap in beeld te brengen, zal de kunstenaar een schilderij voortbrengen, dat uitdrukking geeft aan zijn eigen gevoelens.’
Edvard Munch (Noorse schilder, 1863-1944)

De natuur is steeds mijn vertrekpunt: water, luchten, landschap, bomen, sfeer, ruimte,  licht en structuren nodigen uit om deze vast te leggen.  De vergankelijkheid, de tijdelijkheid dient zich aan, maar ondanks dit ‘ sombere’  gegeven, wordt er juist iets ijls, iets zachts, iets levendigs uitgebeeld, soms door het kleurgebruik, soms door de weergave van het onderwerp zelf.

Het gaat om een eigen impressie van de natuur, niet om een realistisch beeld. Door mijn beginjaren als aquarellist is ‘ laten lopen van de verf ‘ en werken in lagen een kenmerk van mijn werk gebleven.  Meer abstract werken is een ontwikkeling van de laatste jaren. Ik heb veel bewondering voor  de ‘groten’: William Turner, Emil Nolde, Gerhard Richter en Per Kirkeby. Ook de manier van werken van de hedendaagse kunstenaars Danielle van Broekhoven en MajaLisa Engelhardt inspireert mij.

In de jaren van mijn schilderen ben ik rijker geworden. Er is zoveel om echt naar te kijken, zoveel om te zien. Dat weer kunnen geven op mijn eigen manier, met mijn eigen gevoel, geeft het leven een extra dimensie.

Praktisch:
Data: van zondag 15 november tot zondag 13 februari
Kijkmoment: zondag 6 februari van 12u30 tem 15u30
Adres: Educatieve Academie, Patriottenstraat 35, 2600 Berchem (Antwerpen), België.

Je kan in Interactief 91 (december-editie) nog meer overpeinzingen van Jeannette over haar werk lezen. Kijk Interactief hier digitaal of abonneer je er gratis op.